Før endoskopering lægges patienten som regel i narkose eller får en let bedøvelse. Undersøgelsen tager mellem et kvarter og en time, og hunden eller katten kan for det meste komme med hjem, så snart den er vågnet helt op fra narkosen.
Her findes information om bronkoskopi, cystoskopi, laparoskopi samt thorakoskopi.
Bronkoskopi – endoskopering af luftrøret og bronkierne
Bronkoskopi anvendes ved udredning af luftvejssygdomme som kronisk hoste eller vejrtrækningsproblemer. Udseendet af bronkiernes inderside inspiceres og ofte tages også prøver til videre analyse.
Cystoskopi – undersøgelse af urinrør og urinblære
Cystoskopi kan i dag kun foretages på tæver. Vi kan undersøge urinblæren på hanhunde og –katte, men bliver i den forbindelse nødt til at lave et snit i bugvæggen. Ved cystoskopi kan medfødte misdannelser i urinvejene diagnosticeres, vævsprøver fra urinblæren og urinrør kan udtages, og i visse tilfælde kan selv mindre urinsten fjernes.
Laparoskopi – undersøgelse af bugorganer
Ved laparoskopi foretages et til tre små snit i bugvæggen, hvorigennem et kamera og instrumenter kan indføres. Laparoskopi er en mindre invasiv metode end åben bugkirurgi og anvendes ved en del kirurgiske indgreb såsom neutralisation/sterilisation af tæver, kastration af hanhunde med testikler i bugen, samt gastropexier (fixering af mavesæk til bugvæg) hos hunde med risiko for mavedrejning.
Thorakoskopi – undersøgelse af brysthule
Ved thorakoskopi foretages ét til tre små snit i brystvæggen for at muliggøre indførelse af kamera og instrumenter. Thorakoskopi kan udgøre en del af en udredning, og indbefatte udtagning af vævsprøver fra lunger, brystvæg eller mistænkte tumorer i brysthulen. Selv kirurgiske indgreb, som operation af hjertesæk, operation af chylothorax (lækage af lymfen i brysthulen) kan ske ved hjælp af thorakoskopi, ligesom i visse tilfælde operation af forandringer i lungerne.