Hofteledsprotese (kunstig hofte)

Årsagerne til hofteproblemer er mange og forskellige, men den mest almindelige er, at hunden har såkaldt hoftedysplasi og/eller er ramt af slidgigtforandringer. Andre mulige årsager er fx brækkede knogler, der er helet forkert eller udviklingssygdomme.

Behandlingsmuligheder

For hunde med lette (til moderate) gener har behandling med smertestillende og antiinflammatoriske midler i kombination med fysioterapi ofte en god effekt. Hos fysioterapeuten opbygger du en stabil muskelmasse i bagkroppen ved hjælp af målrettet træning og individuelt tilpassede programmer og aflaster dermed de smertefulde hofter.

Behandlingen bør kombineres med en tilpasning af dyrets livsstil, vægt og aktivitetsniveau for det bedst mulige resultat. En meget vigtig faktor, som let overses, er, at hunden skal holdes slank – overvægt er en almindelig årsag til unødvendige ledsmerter og slid, både hos mennesker og dyr.

Hvilke patienter kan have gavn af en hofteprotese?

I de tilfælde, hvor smerterne ikke længere kan håndteres tilfredsstillende med ovenstående behandling, eller hvis ejeren føler, at hunden bliver unødigt hæmmet i sit liv, findes der i dag kirurgiske metoder. Ligesom hos mennesker kan det gamle, brækkede eller slidte hofteled erstattes med en protese. Indgrebet har som regel et meget godt resultat og giver patienten et smertefrit liv med god bevægelighed.

I mange tilfælde har de hunde, hvor man mener, at hofteledsoperation kan være relevant, kan der være forandringer i begge hofter. Det er ikke ualmindeligt rent faktisk at udskifte det ene hofteled, der udgør det største problem for hunden, men nogle gange skal man operere begge for at få et godt resultat. I modsætning til mennesker, hvor proteserne i nogle tilfælde kan have en begrænset holdbarhed, holder protesen på en hund resten af dyrets liv.

Operationen

Operationen udføres kun af et mindre antal kirurger i Europa og stiller meget høje krav til alt involveret personale samt til faciliteter og udstyr. Det er af største vigtighed, at kirurgen og resten af teamet regelmæssigt udfører indgrebet for at bevare den nødvendige kompetence. 

Efterbehandling

Efter proteseoperationen venter patienten omkring fire måneder med genoptræning. I den første tid, er der strenge restriktioner på blandt andet hundens aktivitetsniveau, hvilket stiller visse krav til ejeren. Over tid kan restriktionerne lempes gradvist og efter ca. seks måneder efter operationen er dyret normal igen. Rehabiliteringstræning og fysioterapi er en vigtig del af efterbehandlingen og cirka en måned efter operationen påbegyndes fysioterapi i form af f.eks. vandtræning.

I den nuværende situation varierer det mellem forskellige forsikringsselskaber og forskellige forsikringer, i hvilket omfang hofteledsoperationer og efterbehandling erstattes eller ej.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.