Øjenlysning

Ved en øjenlysning undersøges øjnene med henblik på at opdage symptomer på arvelige øjensygdomme. Dette er en vigtig undersøgelse i forbindelse med avl for at undgå, at hunde og katte viderefører arvelige sygdomme. Der er forskellige anbefalinger for øjenlysning for de forskellige racer. Kontakt de pågældende raceklubber for yderligere information.

Offentligt resultat

Hvis resultatet fra en øjenlysning skal registreres i Dansk Kennel Klub, skal der forud for undersøgelsen købes en rekvisition. En rekvisition skal købes til alle hunde, der ønskes øjenundersøgt (øjenlyst) for arvelige øjensygdomme. Rekvisitionen kan købes via den nye internationale ECVO HED platform Hunde registreret i Dansk Kennel Klub (DKK) kan fortsat købe rekvisition via hundeweb.dk. Medbring en kopi af rekvisitionen eller et referencenummer fra ECVO HED platformen til øjenundersøgelsen (øjenlysningen). 
Alle øjenundersøgelser (øjenlysninger) for arvelige øjensygdomme – både DKK-hunde, hunde fra andre raceklubber og hunde uden stamtavle registreres nu via ECVO HED platformen, og alle hunde får udstedt et ECVO-certifikat. 
Det endelige ECVO-certifikat kan findes på hundeweb.dk for DKK-hunde eller modtages pr. e-mail 24 timer efter afsluttet øjenundersøgelse (øjenlysning). Der udleveres en foreløbig fysisk kopi af ECVO-certifikatet ved afslutning af øjenundersøgelsen (øjenlysningen). 

Hvordan foregår det?

Undersøgelsen udføres af en øjenpaneldyrlæge, det vil sige en dyrlæge, som har gennemført en særlig efteruddannelse og eksamen i at vurdere og bedømme arvelige øjensygdomme hos hunde og katte.

For at de bagerste dele i et øje kan undersøges, bliver øjet dryppet med et pupil-udvidende medicinsk præparat forud for undersøgelsen. Der går cirka 20 minutter før pupillen er udvidet, og cirka 2 timer eller mere, før pupillen har trukket sig sammen til normal størrelse igen.

Pupiludvidende øjendråber medfører ikke smerter for hunden eller katten, men øjnene er mere lysfølsomme, når pupillerne er udvidede, så dyret bør undgå stærkt sollys eller stærk belysning i et par timer efter undersøgelsen.

Selve undersøgelsen foregår i et mørkt rum. Dyrlægen kigger på øjenbaggrunden, linsen, hornhinden og øjenlåget med forskellige instrumenter. Undersøgelsen gør ikke ondt.

Efter undersøgelsen udfylder dyrlægen attesten, og eventuelt rekvisitionen, og meddeler hvorvidt dyret anses for frit for arvelige sygdomme, samt - hvis der er fundet forandringer, angiver hvordan arveligheden vurderes. 

I nogle tilfælde er det ikke muligt at stille en diagnose ved undersøgelsen, og det er derfor nødvendigt med yderligere, opfølgende undersøgelser efter et vist stykke tid, som dyrlægen fastlægger.

Den originale undersøgelsesattest, samt rekvisitionen, sendes til Dansk Kennel Klub, og dyreejeren får en kopi med hjem. Resultatet af øjenlysningen registreres i Dansk Kennel Klub og kan læses på www.dkk.dk.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.