Både hunde og katte kan få problemer med analkirtlerne, men problemet ses oftest hos hunde, og især de mindste hunderacer er genetisk prædisponerede.
Symptomer på problemer med analkirtlerne
Problemer med analkirtlerne viser sig typisk ved, at hunden kurer på halen eller slikker sig i området. Ofte kan dyret være så smertepåvirket at det begynder at udvise symptomer som manglende lyst til motion og krumrygget gang, man kan nogle gange fejlagtigt mistænke smerter i ryggen eller maven.
Analkirtelbetændelse er ikke en livstruende sygdom, men den kan være meget generende, fordi det klør og gør ondt ved endetarmsåbningen. Der kan være eksem og hudbetændelse i området, som vil forværres, hvis dyret slikker meget i området. Ubehandlet kan der komme en byld i analkirtlen, som bryder op igennem huden, det kaldes rumperet analkirtel og er forbundet med stort ubehag og smerter. Her kan bedøvelse og oprensning være nødvendig behandling.
Hvis analkirtelbetændelsen er hyppigt tilbagevendende kan en operation, hvor kirtlerne fjernes komme på tale. Dyret kan sagtens undvære sine analkirtler, hvis funtion er duftmarkering i forbindelse med afføring.
Operationsmetode
Operationen kan foretages ved forskellige teknikker. Hyppigt fjernes analkirtlerne via deres anatomiske udførselsgang. Operationen afsluttes med små indvendige suturer i huden, som er selvopløsende, og da hele kirtlen fjernes i ét stykke vil dyret ikke længere kunne få problemer med tilstoppede eller betændte analkirtler.