Chipmærkning
Mærkning med en mikrochip foretages på flere typer kæledyr, såsom hunde, katte og kaniner. Mikrochippen injiceres under huden på venstre side af halsen på dyret. Dyret behøver ikke bedøves før denne injektion.
Chipmærkningen kan udføres fra 6 ugers alderen og dyret kan derefter identificeres hele livet. Alle chips har et unikt ID-nummer, som registreres i dyreejerens ejerregister.
For at kunne se ID-nummeret på et dyr, som er chipmærket, kræves en chipaflæser, som fås hos politiet, dyrlægen eller i dyreinternatet og andre steder.
Mærkning med øretatovering
Øretatovering er den mest almindelige ID-mærkningsmetode for bl.a. katte i Danmark. Mærkningen sker i venstre – eller begge ører. For at kunne ID-mærke med tatovering skal dyret bedøves. Dyret mærkes med en kombination af tal og bogstaver, oftest bestående af 6 tegn (3 bogstaver og 3 tal), som informerer om hvor og hvornår dyret er tatoveret.
Fordele og ulemper
Fordelen med tatovering er, at alle kan aflæse et nummer i øret og herved finde ejeren. Ulempen er, at man skal bedøve dyret ved mærkning. Som regel ID-mærkes dyret i forbindelse med kastration, når den allerede er i bedøvelser. Desuden kan en øretatovering med tiden blive utydelig.
Fordelen ved chipmærkning er, at den kan udføres på unge dyr og udføres uden narkose. Ulempen er, at man ikke kan se på et dyr, om den er chipmærket og ikke kan aflæse ID-nummeret uden en aflæser. En mikrochip kan med tiden flytte sig under huden, til et andet sted på dyrets krop. Dette udgør også en ulempe, da mikrochippen kan være svær at finde.