Korsbåndsskade hos hunde

Skader på et korsbånd er ofte et resultat af længere tids svækkelse af korsbåndet. Korsbåndsskader kan også opstå som følge af et kraftigt traume. En korsbåndskade kaldes også cruciatum ruptur og skaden betyder at korsbåndet er enten delvist overrevet eller helt overrevet. Prognosen er god hos de fleste dyr, hvis dyret opereres og genoptrænes.

På bagbenet i knæleddene findes to krydsende ledbånd, som kaldes korsbånd. Korsbånd består af det forreste og det bageste korsbånd, som forbinder lårbenet med skinnebenet og har til formål at stabilisere knæleddet ved bevægelse.

Skader på korsbånd sker ofte som følge af gradvis svækkelse af ledbåndet og når korsbåndet er tilstrækkeligt svækket kan det briste ved at dyr træder skævt eller overbelaster leddet. Korsbåndsskader kan også ramme et helt raskt korsbånd ved voldsomt traume. Oftest er det det forreste korsbånd, som rammes.

Symptomer på korsbåndsskade

Korsbåndsskader ses ofte hos ældre hunde, og hunde som har tendens til overstrækning i knæleddet. Men det ses også ofte hos mindre hunde. De første tegn på svækkelse af korsbåndet er let halthed under eller efter motion, men som forsvinder igen efter hvile. Andre symptomer på korsbåndsskade er:

  • Pludselig og kraftig halthed på et bagben ses når korsbåndet er revet helt over. Det kan se ud som om hunden har ondt i en tå, eftersom benet ofte trækkes op, og hunden undgår at støtte på poten.
  • Området omkring knæleddet bliver ømt og hævet, hvilket kan mærkes på indersiden af knæleddet.
  • I siddende position vil mange hunde holde det skadede ben aflastet og udstrakt fra kroppen, i stedet for at holde det bøjet.
  • Efter et par uger kan en del hunde begynde at støtte på benet under bevægelse, men aflaster det helst i hvile. Lårmuskulaturen kan blive hård og spændt, og området omkring knæleddet kan føles bredere end normalt.

Behandling

Behandlingen afgøres i hvert enkelt tilfælde og afhænger af hundens alder, størrelse, skadens omfang mv. Ofte er kirurgisk behandling nødvendig og kombineres da med rehabilitering. Operation bør ske hurtigst muligt efter skaden er opstået. De seneste år er der kommet nye og effektive operationsteknikker.

TTA (Tiberal Tuberosity Advancement) og TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy)

TTA og TPLO er en relativt nye operationsteknikker i forbindelse korsbåndsskader på hunde. Ved TTA og TPLO ændres selve dynamikken i knæleddet, og derved overflødiggøres korsbåndets funktion. Dette kan lyde drastisk, men selve indgrebet er mindre omfattende end den traditionelle metode, hvilket bevirker, at hunden kommer sig hurtigere ovenpå operationen.

Teknikkerne sikrer også at knæet forbliver stabilt i fremtiden, og at hunden derved kan leve et friere aktivt liv, samtidig med at risikoen for følgeskader og slidgigt bliver væsentligt formindsket. Teknikkerne er særligt velegnede til meget aktive eller store hunde, men kan i princippet benyttes til alle kæledyr.

Senest er der kommet udstyr og implantater så metoden også kan bruges til de helt små racer. Til disse kaldes operationen en miniTPLO.

Disse teknikker kan med fordel bruges tidligt i forløbet før korsbåndet rives helt over. Herved mindskes skaderne i knæet og hunden undgår at få revet korsbåndet helt over. Vær derfor opmærksom ved selv mild gentagen halthed på et bagben og kontakt os.

Traditionel teknik

Med den traditionelle operationsteknik indopereres et nyt korsbånd i hundens knæ. Gamle ledbåndsrester fjernes og erstattes af et kunstigt ledbånd eller sener fra andre steder i kroppen. På denne måde genvinder knæleddet sin stabilitet, og kan fortsætte et ubesværet og smertefrit liv. Ulempen ved denne behandling er, at det nye ledbånd aldrig vil være lige så stærkt som det oprindelige, og derfor er risikoen større for at lignende skader opstår igen.

Prognose

Prognosen for fuld funktion i knæleddet igen er god, forudsat at hunden får den rette behandling tidligt i sygdomsforløbet og at rehabiliteringsplanen overholdes. Hvis knæleddet har unormal bevægelse i en længere periode, øges risikoen for en del følgeskader, som kan blive kroniske. 

Hvis korsbåndsskaden er kommet som følge af langsom svækkelse, findes en risiko for at det andet korsbånd også er svækket.

Hunde med dårlige led og tidligere skader bør holdes i sund foderstand (undgå overvægt) og kondition for at mindske risikoen for smerter og halthed. Regelmæssig motion er godt for at forebygge korsbåndsskader.

Genoptræning

Genoptræning er en stor del af behandlingen af en korsbåndsskade. Efter operation laver dyrlægen eller veterinærsygeplejersken en genoptræningsplan sammen med dig. Planen kan blandt andet indeholde fysioterapi, behandliger hos veterinærsygeplejerske, laserbehandling og water walker. Genoptræning er afgørende for hvor god prognosen er for dit kæledyr.

Contact a veterinarian

Lad os tale om tænder

Mange dyreejere tror, ​​at deres firbenede vens mund er sund, selvom den ikke er det. Faktisk har 80 % af alle voksne hunde og katte tandproblemer, og det kan være svært at vurdere. Vi er her for at hjælpe din hund.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.