Hundes behov for behandling mod orm afhænger ofte af deres livsstil. Hvis din hund eksempelvis følger med i hestestalden og spiser hestepærer, eller fanger og spiser mus og gnavere, så kan det være nødvendigt med ormekur oftere end for andre hundes vedkommende.
Tabletter, pasta og spot-on
Ormemidler er receptpligtig medicin, og dyrlægen skal have have lavet en klinisk undersøgelse af din hund før der kan ordineres ormekur.
Nogle ormemidler skal kun gives én gang, mens andre skal gives over flere gange. Ormepræpaparter findes som tabletter, pasta, mikstur eller spot-on, der dryppes på huden.
Hvalpe og diegivende tæver
Hvalpe kan smittes med orm fra deres mor både under drægtigheden og diegivningen, og de behandles ofte mod orm flere gange hos opdrætter før de flytter ind hos en ny familie. Kontakt gerne din dyreklinik, hvis du er i tvivl om din hvalp har brug for ormekur.
Afføringsprøve
I mange tilfælde er det fornuftigt eller ligefrem nødvendigt at undersøge prøver fra hundens afføring for at se, om der er orm eller larver i afføringen, og i så fald hvilke arter der er tale om, så der kan behandles effektivt.
Tegn på orm
Nogle gange finder man som ejer orm i sin hunds afføring eller opkast, eller man kan måske se led fra bændelorm som små ”ris” i pelsen ved endetarmsåbningen. Det er dog langtfra altid man kan se orm med det blotte øje. Symptomer på orm kan være:
- Diarré eller opkastning
- Vægttab
- Glansløs pels
- Hoste
- Oppustet mave
- Hudproblemer
- Analkirtelproblemer
Se også Tarmparasitter hos hund og Vores bedste råd til din nye hvalp.