Hø
Hø skal udgøre ca. 85 procent af kaninens kost og fodres ad libitum. Dette svarer til at kaninen skal spise en bunke hø der er større end den selv hver dag. Høet skal dufte friskt, gerne være grønt, og må ikke støve. Det bedste hø til voksne kaniner et urtegræs- eller et græshø med mange forskellige græssorter. Hø er ikke bare hø. Næringsindholdet i høet styres af hvilke typer græs der indgår, hvornår høet er høstet, hvor meget sol græsset har fået og meget mere. Forsøg derfor at variere typen af hø, så kaninen kan spise varieret. Kaniner kan godt være kræsne med deres hø. Brug derfor lidt tid på at finde ud af hvilket hø den bedst kan lide og som den spiser mest af. Høet skal forsyne kaninen med fibre der sikrer god fordøjelse, og er med til at give lang tyggetid der slider tænderne. Da høet er den vigtigste bestanddel i kaninens kost kan det godt svare sig at bruge lidt ekstra penge på hø.
Grøntsager
Grønt skal udgøre ca. 10 % af den daglige kost. Giv ca. 1dl blandet bladgrønt per kilo kanin. Undgå at fodre med frugt hver dag og kun i meget små mængder da frugt har et højt sukkerindhold. Giv altid kun friske grøntsager som du selv ville spise og lad det få stuetemperatur inden dyret får det. Den største andel skal bestå af grove grøntsager, eller ukrudt. Introduktionen til grønt og græs skal være langsom. Bliver kaninens afføring våd, da er det gået for hurtigt og kaninen må på hø-diæt til afføringen er normal igen.
Kraftfoder
Kraftfoder er kaninens vitaminpille og skal udgøre ca. 5 % af kosten. Man skal kigge sig rigtig grundigt for når det gælder kraftfoder. Undgå mysliblandinger med mange forskellige ingredienser. Kaniner er nogle slikmunde og vil oftest spise de lækreste dele og efterlade resten indtil der bliver fyldt op i skålen igen. Problemet er at de på den måde ikke får de vitaminer/mineraler de skal have. Desuden har hovedparten af foderemnerne i en mysliblanding en forkert mineralsammensætning der risikerer at resultere i svage knogler, dårlige tænder, fedme og øget risiko for blæresten.
Vælg i stedet et godt pillefoder med kun en slags piller. Herved kan kaninen ikke sortere. Der er ingen garanti for at det er et godt foder bare fordi det er et pillefoder. Alle ingredienser kan males til pulver og presses i piller. Der findes heldigvis nogle gode pillefoder typer. Herunder kan nævnes Burgess Excel og Science selective. Følg fodringsanvisningen på posen og giv ikke mere end den anbefalede mængde. Regn med ca. 25g foderpiller per kg kanin dagligt.
Grene
Kaniner elsker at spise barken og bladene fra grene og de er en god kilde til fibre. Gode grene er: æble, pære, birk, bøg, hassel, brombær, gran og hindbærgrene. Undgå grene fra stenfrugttræer som blomme og kirsebær.
Slikstænger/sukker drops og andet slik
Disse er meget populære, men har et meget højt sukker indhold. Sukker disponerer for fedme og kan fremme overvækst af de forkerte bakterier i tarmene. Dette kan give diarré og dehydrering. Der er mange sunde alternativer til kaninslik som din kanin vil sætte stor pris på. Dette kan være tørrede eller friske urter, et lille stykke frugt eller grønt.
Salt/mineralsten
Kaninen har intet behov for dette, og der er intet godt at sige om dem. Tværtimod er der langt større risiko for udvikling af urinvejsproblemer og blæresten.
Grøntliste:
75% af det grønne: Mørke salater, mørkt bladgrønt (gulerods- selleritoppe), friske krydderurter (basilikum, persille, koriander), ukrudt (skvalderkål, mælkebøtter, vejbred, brombærblade)
15% af det grønne: Peberfrugt, selleri, fennikel, squash, gulerod. Kan langsomt tilvænnes til kål.
10% af det grønne: Frugt (blåbær, jordbær, æble, kiwi). Kernerne i frugterne fjernes.
Undgå: stenfrugter, avokado, kartofler, majs, rabarber, løg, hvidløg, porrer.
Udgivet: august 2017. Forfatter: Mette Louise Halck, Dyrlæge, AniCura Københavns Dyrehospital