Pasning af kaniner efter operation

Har du tidligere prøvet at få opereret en hund eller kat, vil du erfare at det kræver en langt større indsats at passe en kanin efter operation. Det er derfor vigtigt at være godt forberedt.

Der kan være mange grunde til at din kanin er blevet opereret. Men hvad enten den er blevet kastreret eller har fået fjernet en knude, er pasningen af kaninen efter operationen yderst vigtig for at det kommer til at gå godt. Dette gælder både mens din kanin stadig er hos dyrlægen og når den kommer hjem igen. 

Hvorfor er kaniner så sarte?

Kaniners lille kropsvægt og store overflade gør at dyret hurtigt får lavt blodsukker og bliver koldt. Når dyr kommer i narkose nedsættes deres evne til selv at holde deres kropstemperatur oppe og de bliver let kolde. Kaninens temperatur kan let falde 3 grader på en time, og derved kan den let dø af underafkøling.

Samtidig skal kaninen spise hele tiden for at dens tarmsystem ikke går i stå, og blot 4-6 timer uden mad kan være livstruende. Kaniner skal derfor efter en operation betragtes som et nyfødt barn og kræver den samme opmærksomhed. Hertil kommer, at kaniner er byttedyr og vil gøre alt for ikke at vise at de har det skidt. Det kan derfor både som dyrlæge og ejer være svært at vurdere om kaninen har det skidt og eksempelvis har ondt efter en operation.

Hvad sker der med kaninen hos dyrlægen efter operationen?

Efter operationen vil dyrlægen sørge for at kaninen er så komfortabel som muligt. Kaninen får smertestillende medicin, væske og medicin der er med til at sætte gang i kaninens tarmsystem efter operationen. Hvis kaninen ikke selv kan holde sin temperatur får den hjælp med varmelamper og varmepuder indtil den selv kan holde sig varm. Så snart kaninen er vågen nok til at den kan synke tilbydes den lækkert hø og grønt, og tvangsfodres med critical care/recovery. Når der kommer urin og afføring fra kaninen, den ikke virker til at have ondt, selv kan holde varmen og enten spiser selv eller tager godt imod sit tvangsfoder er den klar til at komme hjem.

Hvad når kaninen kommer hjem?

Vær forberedt på at du får et helt apotek med hjem. Dette apotek indeholder smertestillende til minimum 3 dage, medicin til at holde gang i mavetarmkanalen og tvangsfoder. Hold kaninen rent og lunt når den kommer hjem. Det er helt ok at den er træt efter en begivenhedsrig dag, men det er vigtigt at du kan komme i kontakt med kaninen. Det er dejligt for kaninen at være sammen med sin kanin-ven derhjemme. Hold meget øje med hvor meget mad kaninen spiser. Det er helt normalt at den spiser mindre end den plejer de første dage. Er dette tilfældet skal du hjælpe kaninen ved at tvangsfodre den. Følg anvisningerne på det tvangsfoder du har fået med hjem fra din dyrlæge. Spiser kaninen ingenting skal du regne med at du skal tvangsfodre den hver 3 time døgnet rundt til den begynder at spise selv. Den bedste måde at holde øje med om kaninen spiser nok, er mængden og størrelsen af kaninens afføring. Kun hvis størrelsen og mængden er normal kommer der nok mad i kaninen. Du skal regne med at kaninen skal lægge ca. 100-200 afføringskugler i døgnet. Er afføringen mindre i mængde eller størrelse må du i gang med tvangsfoderet indtil der er styr på afføringen. Kaninen skal have afføring inden for de første 12 timer efter den er kommet hjem og der skal komme urin inden for de første 4 timer.

Hvornår skal jeg ringe til dyrlægen?

  • Hvis du ikke kan få medicinen i kaninen
  • Der ikke kommer urin eller afføring
  • Kaninen ikke spiser og du ikke kan få tvangsfoder i den
  • Kaninen virker slap og sløv
  • Kaninen er kold (kropstemperatur under 38 grader)

Husk at kaniner ikke kan tåle at gå uden mad i mere end 4-6 timer før det er kritisk. Ring derfor til din dyrlæge eller vagthavende dyreklinik hvis du oplever nogle af ovenstående problemer

Det kan være uoverskueligt første gang man skal have en kanin hjem efter operation. Alle de mange sprøjter, og hvordan man håndterer en kanin der måske ikke selv vil. Sæt dig godt ind i hvad der skal foregå så du er forberedt. Det er ikke så slemt som det lyder.

 

Udgivet: august 2017. Forfatter: Mette Louise Halck, Dyrlæge, AniCura Københavns Dyrehospital

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.