De fleste danskere kender til brændenælder, som vokser vildt i skovområder. Hvis man kigger på brændenældens blade og stængel, så er de dækket af såkaldte brændhår. Et brændhår består af en giftkirtel og en hul børste med en spids. Ved den mindste berøring, så knækker spidsen og efterlader en lille "nål". Nålen trænger ind gennem huden og børsten tømmer sit væskeindhold under huden. Det giver smerte og ubehag.
Hvordan bliver hunden "forbrændt"?
Hvis din hund er meget aktiv i naturen, eksempelvis hvis det er en jagthund, og hvis den ikke er sart omkring sin krop, så risikerer du at den løber igennem store bevoksninger af brændenælder. Der er også ofte brændenælder i hundeskovene, da det typisk er vild og uplejet natur.
Nogle hunde er mere disponerede end andre for "forbrændinger". Særligt hunde med tynd pels og pelsløse områder på eksempelvis maven, er udsatte for forbrændinger af brændenælden. Også hunde med sarte trædepuder kan få forbrændinger.
Symptomer
Symptomerne afhænger helt af, hvor stor en kontakt hunde har haft med brændenælder og hvor på kroppen der har været kontakt. Der kan også være forskel på plantens forgiftningsgrad fra område til område og fra sæson til sæson.
Symptomerne er typisk kløe og en brændende fornemmelse, specielt i poter, lysken og omkring munden. Du vil kunne se at hunden er irriteret og er den forbrændt på poterne vil du typisk se at den hele tiden "gnubber" poterne i gulvet eller tæpper.
Hvis hunden er voldsomt forbrændt, kan du opleve:
- Savlen
- Vejtrækningsbesvær
- Rystelser i kroppen
- Opkast
- Åndedrætsproblemer
Behandling
Hvis din hund har fået en voldsom forbrænding af brændenælder, så skal den behandles hos dyrlægen. Her får den medicin, der modvirker forgiftningen og man kan behandle kløen.
Typisk er hunden frisk og rask igen indenfor et døgn.