CEA kan optræde i to former:
- Chorio-retinal Dysplasi (CH)
- Colobom (synsnervebrok eller senehindebrok).
CHORIO-RETINAL DYSPLASI
Chorio-retinal dysplasi (CH) er en mangelfuld udvikling i årehinden og i den overliggende nethinde i et område i den bagerste del af øjet, tæt på synsnervens indmunding.
Chorio-retinal Dysplasi kan give anledning til nedsættelse af synet, men 80-90 % af hundene har ingen synsproblemer.
Coloblom
Coloblom er en mere omfattende fejludvikling af senehinden, hvor der mangler dele af senehinden og derfor opstår der et ”brok” hvorigennem nethinde og blodkar presses ud.
Man taler om et delvist eller totalt synsnervebrok, og sygdommen kan give anledning til mere alvorlige komplikationer, blødninger i øjet, nethindeløsning og blindhed.
Diagnose
Hundene kan undersøges af et medlem af Den Danske Dyrlægeforenings panel fra 6 ugers alderen. I op mod 30 % af tilfældene kan lette forandringer (CH) blive usynlige igen. Dette kaldes ”go-normal” fænomenet og det skyldes, at der vokser pigmentholdige celler ind over det ramte område, der herved dækkes, når hvalpen bliver ældre. Derfor bør hvalpene ikke være ældre end 10 uger ved en øjenundersøgelse.
En stor svensk undersøgelse (over 8000 Collier) har vist, at en stor del af Colliehundene har CH, i Sverige op mod 70 % af Collierne.
I Danmark skønnes hyppigheden at være omkring 40 % hos Collie og Shetland Sheepdog.
Colobom optræder heldigvis ikke så hyppigt, i Danmark regner man med at ca. 5 % af Collie's og Shetland Sheepdog er ramt.
Arvelighed
Øjendyrlæger har oprindelig haft opfattelsen af, at arvegangen var autosomal, simpel recessiv/ simpel vigende som f.eks. ved PRA.
De nyere svenske undersøgelser peger imidlertid på, at sygdommene nedarves med en polygenetisk arvegang.
Det betyder, at flere gener er involveret i sygdommen, ligesom det er kendt fra andre sygdomme, f.eks. hofteledsdysplasi (HD).
Behandling
Der findes ingen behandling.
Forebyggelse
Avlsmæssigt anbefales i dag, at der principielt avles med de ”bedste” dyr. Der bør ikke avles med hunde der har colobom, nethindeløsning eller blødning i øjet.
Ved avl med hunde med CH bør man tilstræbe avl på individer, der kun har sygdommen i let grad.
Hunde med en let grad af CEA kan dog avle hvalpe med svær grad af CEA.