Dette bør du overveje før du køber en hund
Der er mange ting, som skal overvejes grundigt inden du beslutter dig for at købe en hund. Hunde bliver i gennemsnit 10-15 år. Det må derfor ikke være en hurtig beslutning, som du efter et par måneder fortryder. Nedenfor finder du nogle af de overvejelser du bør gøre dig, inden du skriver under på købsaftalen.
Livsstil
Har du tid og overskud til en hund?
En hund kræver tid, opmærksomhed og masser af kærlighed - og det skal du være sikker på at du kan give den. Du bør derfor overveje om du reelt set har tid til en hund? Den skal aktiveres og luftes flere gange om dagen og, afhængigt af racen, skal der også indregnes tid til pelspleje.
En hund er afhængig af dig for at få mad, vand, motion og stimulering. Du kan derfor heller ikke efterlade din hund for mange timer alene hjemme hver dag. Så de spontane kaffeaftaler efter arbejde, må vente til efter hundes behov er blevet dækket.
Hvem passer hunden mens du er på ferie?
Derudover kan ferier vise sig at blive et problem. Overvej derfor allerede nu, om du har nogle der kan hjælpe med at passe din hund, hvis du skal på ferie? Hvis du ikke har nogle i din omgangskreds, kan du alternativt overveje hundepensionater, som også påvirker din økonomi.
Hvis I er flere i familien, kan det også være en god idé på forhånd at snakke om træning, opdragelse og hvem der tager sig af fx gåturene - selv i regn og sne.
Valg af race
Find den rigtige hvalp eller hund
Når du skal vælge en hund, er det vigtigt at finde et godt match. Overvej derfor hvor stor en hund du har plads til, hvor aktive du eller I er som familie og hvor erfarne hundeejere I er.
Du kan for eksempel tage vores hunderacevælger-test og få en idé om hvilken hund, der passer bedst til dig. Husk at denne online hunderacevælger kun kan give et praj, men det er vigtigt også at tale med opdrætteren, og evt. andre med racen. Du kan også tale med en dyrlæge, mange af vores dyrehospitaler tilbyder valg-af-race-konsultationer.
Tjek hvem du køber hvalpen af
Når du er klar til at købe en hund, så vær ekstra opmærksom på hvor hvalpen kommer fra. Der dukker flere og flere hvalpefabrikker op, hvis primære formål er at tjene penge hurtigt. Her tilsidesættes hundens velfærd, og omsorgen for at finde hvalpene et godt hjem og match bliver der ikke tænkt meget over.
Et godt råd er: Hvis du er i tvivl om en opdrætter, så lad være med at købe en hvalp fra den opdrætter! Du skal være tryg ved opdrætteren og derfor har vi også lavet denne liste med 10 spørgsmål til opdrætteren, du kan bruge for at få den nødvendige viden og tryghed.
Økonomi
Har du råd til en hund?
En hund koster ikke kun den pris selve hvalpen eller hunden koster. Det er en langsigtet investering i at have det skønneste firbenede familiemedlem, og det er der forskellige udgifter forbundet med. Størrelsen på disse udgifter kan variere en del afhængig af race og størrelse på hunden.
Ifølge Den Danske Dyrlægeforening koster en hund i gennemsnit koster 10.000 kr. om året og det er kun de faste udgifter, der er taget højde for. Af faste udgifter er der foder, godbidder, forsikringer og forebyggende besøg hos dyrlægen.
Uforudsete regninger
Men du kan risikere at din hund bliver syg eller kommer til skade, og det kan hurtigt koste mange penge, også selvom din hund er forsikret. Sørg derfor altid for at have en opsparing til hvis uheldet skulle være ude.