Hvis din hund har været ude for en livstruende eller alvorlig ulykke, er der sandsynligvis ikke tid til at træne og ingen måde at gøre oplevelsen mere behagelig. At redde et liv er førsteprioritet! Men mange besøg er booket på forhånd – og selvom du ikke lige nu regner med at besøge dyrlægen, er det en god plan at tænke fremad og forberede dig på besøg i fremtiden.
Og selvom du har besøg i eftermiddag, med lidt tid til at træne og forberede dig, er der måder at gøre det lettere for din hund. I en anden artikel er der tips til at forberede sig endnu mere – til fremtidige besøg.
Skynd dig ikke! Tag dig tid til at ankomme til dyrlægen med tid til overs. Sørg for at have tid til at lade din hund aflaste sig selv, udforske parkeringspladsen og snuse lidt rundt. Hvis du har travlt og er stresset, vil din hund vide det. Så tag et minut i bilen for at trække vejret, før du slipper din hvalp ud. Dette vil gøre dig roligere og også gøre din hvalp roligere.
Lad din hund vente i bilen. Venteområdet kan nogle gange være fyldt med ængstelige dyr og mennesker. Den ekstra stress kan gøre din hund mere nervøs og skabe reaktioner, du normalt ikke ser hos din hund. Han kan endda kaste sig ud, gø, klynke eller have andre stressreaktioner, selvom han normalt er en rolig og glad hvalp blandt andre hunde og mennesker. Bliv ikke vred på din hund, hvis dette sker – husk det er på grund af stress og frygt og ikke fordi den er "dårlig".
Hvis din hund ikke kan være alene i bilen, skal du bare bringe ham ind til registrering, få ham vejet og så vente udenfor, hvis det er muligt. Eller hvis det ikke kan lade sig gøre, så prøv at skabe lidt afstand til de andre dyr og mennesker i venteområdet. Måske kan du engagere din hund f.eks ved at den kan slikke på noget blødt mad, give pote eller anden rolig adfærd, der vil distrahere ham. Tal med personen i receptionen, for at se om de kan hjælpe dig. Hvis din hund er meget bange, kan du nogle gange endda arrangere at blive lukket ind via en anden indgang. Det er i dyrlægernes interesse at undersøge en rolig hund, så det er til alles fordel.
På vej ud kan du om muligt lade din hund sidde i bilen, mens du går ind igen og betaler. Husk kun at efterlade din hund i dit køretøj, hvis det er sikkert at gøre det – tjek temperaturen, og hvis det er for varmt eller koldt, kan det være farligt.
Medbring din hvalps seng!
At lære din hund at være rolig på en blød hundeseng er en glimrende idé til mange lejligheder. Du skal træne dette på forhånd, før du bringer sengen til din dyrlæge (eller til restauranter, på offentlig transport, til venner, til frisøren, til hvalpeklasse og så videre – alle de steder, hvor du tager din hund med og vil have den til at slappe af) . Du skal blot belønne din hund, så snart den hviler på sengen for at skabe gode vaner og få ham til at forstå, at der sker gode ting på sengen. Brug ikke sengen som en timeout, og brug den ikke til klipning, børstning, osv. – bare afslapning.
Medbring godbidder!
Hvis din hund skal faste inden besøget, er dette ikke relevant, men ellers er det en god idé at medbringe godbidder. De virker som en distraktion. Du kan belønne din hund for god opførsel – også selvom det er så simpelt som at se roligt på en anden hund eller hilse på dyrlægens sygeplejerske – og det er et fantastisk værktøj til at fortælle din hvalp, at det er et dejligt sted, hvor der sker gode ting. Sørg for at vende tilbage til dyrlægen bare for at give godbidder, når han ikke får lavet nogle procedurer, bare for at få hunden til at tænke, at dette er en magisk bygning, hvor der bliver leveret godbidder. Og selvom din hund er stresset eller bange, er godbidder en god idé. Det vil ikke gøre din hund mere bange, men roligere. Du kan ikke forstærke frygt med godbidder, da frygt ikke er en adfærd, men en følelse. Ved at trøste din hund, viser du ham simpelthen, at du er der for at støtte ham. Hvis han er for stresset til at spise, kan det i det mindste virke som en distraktion. I sikker afstand fra de andre hunde kan du drysse nogle godbidder på gulvet (men sørg for at det hele er væk, før du går, så ingen hunde med allergi osv. kan nå det).
Tag hensyn til andre!
Hvis du er glad for at have en hund, der kan lide hans dyrlægebesøg, skal du stadig holde afstand til andre hunde og dyr, da ikke alle er lige så heldige. Gør din del for at gøre venteområdet så behageligt som muligt. Brug ikke sædet nærmest døren, hvis der er tomme længere væk, lad ikke din hund stirre på andre hunde og så videre.