Menneskenæser er gode. Vi kan lugte sommerregn, friskbagt brød og når bøfferne brænder på. Sammenlignet med hundenes snuder, er vi dog langt bagefter. Hundesnuder er nemlig noget ud over det sædvanlige.
Har du tænkt på, hvad din hund oplever, når den har snuden i jorden på gåturen? Når den zig-zagger fra side til side af fortovet og snuser til blade, lygtepæle og fremmede hundelorte. Det din hund gør, er hundenes svar på at streame Netflix. Det er en hel historie af lugte, de oplever på gåturen.
Hvordan virker hundens snude?
Mennesker har omkring fem millioner olfaktoriske receptorer i deres næse. Man mener at hunde har omkring 300 millioner. Hunde har også, det der kaldes "den anden næse", nemlig det der kaldes det vomeronasale organ, eller Jacobsons organ. I selve næsehulsen på hunden, nær ganen, er dette utrolige organ placeret. Organet er koblet til en helt anden del af hundens hjerne end resten af næsen, og giver hunde mulighed for at dufte specifikke sammensætninger af dufte. Voksne hunde bruger blandt andet dette organ til at opfange feromoner og mulige parringspartnere og hvalpe kan bruge det til at finde mælk hos deres mor.
Med markant flere olfaktoriske receptorer og det vomeronasale organ, kan hunde ikke blot lugte bedre end mennesker. De opfatter og bearbejder verden anderledes end os, igennem deres lugtesans. Hundes hjerner er generelt mindre end menneskers, men området i hjernen, der arbejder med lugte, er 40% større end hos mennesker.
Hunde har mange flere celler, koblet til lugtesansen og man mener at en hunds næse er 1000 gange mere sensitiv end et menneskes. Det betyder at hunde kan opdage en dufti luften ved koncentrationer helt ned til en del pr. milliard. Det er utrolig lidt, og det svarer til at man kan finde bevis for at en tsk. sukker er opløst i en swimmingpool af Olympisk størrelse. Det er med andre ord virkelig imponerende!
Hvordan ser hundens næse ud?
Strukturen i hundens næse er en af hemmelighederne bag dens utrolige evner. En hunds næsehule er delt ind i to separate kamre, der leder ud i to næsebor, der hver især kan vibrere separat og dufte separat. Når en hund snuser, bliver partikler fanget i næsehulen af slim, imens duftreceptorer bearbejder dem. Duftpartikler bliver også fanget på hundens fugtige næse. En del af den inhalerede luft går til analyse af dufte, mens en anden del går til lungene, så din hund kan trække vejret. Når hunden ånder ud, passerer nye dufte gennem næsen.
En af de primære funktioner ved næsen, udover at dufte, er at opvarme luften. At opvarme indåndingsluften, så temperaturen er tættere på kropstemperatur, gør det lettere for lungerne at fungere optimalt.
Kan hunde opsnuse sygdomme?
Studier har vist, at hunde kan bruge deres utrolige lugtesans til at opdage forekomst af sygdom som caner og coronavirus. Det er dokumenteret, at hunde kan opdage sygdomme, helt tilbage til 1989, hvor to britiske hudlæger rapporterede at en hund vedvarende lugtede til et område på ejers lår. Området vist sig senere at være et ondartet melanom.
I et studie publiceret i Integrative Cancer Therapies, identificerede 5 trænede hunde lungekræft i 99% af patienterne. De samme 5 hunde identificerede brystkræft i 88% af patienterne med brystkræft. Det eneste hundene gjorde, var at lufte til patienternes ånde.
Der findes mange andre dyr med fremragende lugtesans, som også kan odpage sygdom, men hundens utrolige lugtesans, kombineret med dens lyst til at arbejde med og for mennesker, er det der gør hunden helt unik.
I dag trænes hunde til at opsnuse forskellige type cancer, coronavirus og andre sygdomme. Hunde kan også anvendes som servicehunde, der alarmerer ejer, når de oplever et fald eller stigning i blodsukker, eller til at advare inden ejer får et epileptisk anfald.
Så husk at bruge din hunds utrolige næse. Lad din hund snuse og få nye oplevelser gennem lugtesansen. Du kan træne din hund til at søge bestemte ting frem det kan være noget med din fært, the eller noget helt tredje. Sportræning er også en oplagt måde at bruge din hunds næse på. En hund, der regelmæssigt bruger sin næse, er en hund der er mere velafbalanceret.