En lang snor er sikker og giver hvalpen fleksibilitet til at strejfe rundt. Forlad stien og træd ud i terrænet. Lad din hvalp bevæge sig på ujævnt underlag for at øve sig i, hvordan den stabiliserer sin krop. Lad ham snuse og tage sig tid til at sætte sig ind i naturen og hans omgivelser – på den måde slår du to fluer med ét smæk: fysisk og mental udvikling.
Prøv at undgå monotone gåture på beton, hvor du bestemmer tempoet, men undgå ikke helt at tage din hvalp med på gåture. Fordelen ved bevægelse er langt større end risikoen.
Hvalpe er dog som menneskebørn, og de kan sjældent vurdere, hvornår det er nok. Se efter subtile tegn på træthed: at lægge sig ned midt i en gåtur, modvilje mod at gå eller pludselige udbrud af bid, gøen og spring kan alle være tegn på udmattelse og stress. Disse tegn kan også dukke op efter du er hjemme – selv dagen efter aktiviteten. Lad dig ikke narre til at tro, at din hvalp ikke er træt, bare fordi den ikke ser ud til at være det.
Mental og fysisk træning
Stivhed, ømhed eller tøven med overhovedet at gå en tur næste dag bør tages alvorligt. Hvis din hvalp begynder at gemme sig, når du viser snoren, kan det være en modvilje mod udstyret, men det kan også være, fordi den husker, hvor skræmmende eller overvældende det var sidst. Sørg for at gøre det nemmere fra nu af.
Husk, at tegn på stress – hvalpe får "the zoomies" (løber rundt uden formål), bider, gøer og hopper – også kan være tegn på mental stress. Din hvalp kan blive overvældet af alle indtrykkene og alle de nye ting. For at hvalpen skal udvikle sig sundt, skal den socialisere sig korrekt.
Så hvad er passende mental og fysisk træning for din hvalp? Det kommer an på forskellige faktorer. Det afhænger af hvalpens alder, race og størrelse, hvor udadvendt eller sky den er, hvor meget han har lavet før og så videre. En meget ung hvalp - i alderen 8-12 uger - bør have flere korte gåture om dagen - flere pottepauser end almindelige gåture. En længere udforskende udflugt om dagen er normalt nok, men hvis din hvalp ser ud til at have haft fået for meget en dag, er en fridag fra alt andet end pottepauser vigtigt. Efterhånden som hvalpen bliver ældre og mere vant til sine omgivelser, kan du øge den mentale træning. Træning såsom tilbagekaldelser, sidde, blive, noget næsearbejde, plejetræning, tricktræning, og så videre er perfekte til at begynde at øve i små intervaller, så snart du får din hvalp. Hold træningssessionerne korte og sjove, kun et par gentagelser før du pauser. Afhængigt af din hvalp kan du langsomt begynde at øge træningsmængden.
Variation er vigtig
Store racer tager længere tid om at udvikle sig fysisk og bør ikke udføre mere udfordrende fysisk arbejde, før de er fuldt udvoksede. Spørg din dyrlæge om din hunds race og udvikling, hvis du er usikker. Du kan – og bør – tage alle hunde – unge som gamle – med på gåture hver dag. Lad dem løbe løs, hvor det er sikkert, eller med en lang snor, bevæg dig væk fra stien og ud på ujævnt underlag, svøm i havet, hop på ting som væltede træstammer og kampesten, kravl ind under grene og hop over grøfter.
Lad din hvalp såvel som din teenager, voksne eller ældre hund arbejde med næsen hver dag. Dette kan gøres via søgespil ved hjælp af din hunds mad. Spred hans mad ud på en plet græs eller i skoven og lad ham fouragere. Brug tomme små papkasser og gem dens mad i dem, lad ham rive dem fra hinanden for at komme til det (sørg for at han ikke spiser pappet). Smør blød mad på træstammer og lavthængende grene og lad ham række ud efter det, mens han balancerer på bagpoterne. Der er tonsvis af ting at lave hver dag, der er langt sjovere end at spise foder fra en skål.
Prøv at variere, hvad du gør med din hvalp for at sikre, at den får de mest alsidige mentale og fysiske aktiviteter.