Rabies er en meget alvorlig og livstruende sygdom. Virus angriber nervesystemet og ødelægger hjernevævet. Er hunden først blevet smittet, kan den ikke helbredes og vil dø. Heldigvis kan rabies forebygges med vaccine. Sygdommen kan overføres fra hunde til mennesker.
Symptomer
Hunde, der er blevet inficeret med rabies, ændrer adfærd. De bliver enten sky eller aggressive. Derudover har de fysiske symptomer: De savler, har besvær med at synke og får tiltagende lammelser.
Inkubationstiden, som er den tid, der går, fra hunden er smittet, til sygdommen viser sig, er typisk under tre måneder.
Hvis man tror, at ens hund er blevet angrebet af rabies, skal man kontakte en dyrlæge eller politiet.
Diagnose
Symptomerne ved rabies er meget karakteristiske, og dyrlægen kan få mistanke om rabies, hvis hunden har flere af symptomerne.
Den endelige diagnose kan kun stilles ved at undersøge hjernevævet fra den aflivede hund.
Behandling
Ifølge dansk lovgivning skal en hund aflives, hvis den er blevet bidt af et dyr med rabies. Det gælder også, selv om hunden er vaccineret.
Man kan ikke behandle rabies, kun vaccinere forebyggende.
De fleste lande forlanger, at hunden er vaccineret mod rabies, før den får lov til at komme ind i landet.
Man bør kontakte dyrlægen i god tid, hvis man vil have hunden med ud at rejse. Landene har forskellige krav til, hvornår hunden skal være vaccineret.
Prognose
Risikoen for at din hund bliver smittet er lille, men prognosen er dårlig. Dødeligheden er tæt på 100 procent, og hunde, der er smittet eller under mistanke for at være inficeret, skal aflives.