Tjekliste - hvad skal du købe inden din nye hvalp flytter ind

Internettet bugner af lækre ting, du kan købe til din nye hvalp, men hvad er egentlig nødvendigt? Vi har samlet en liste med de mest nødvendige indkøb du bør gøre dig, inden hvalpen flytter ind. Skal hvalpen eksempelvis gå i sele eller halsbånd, hvad med godbidder og hundekurv?

Hvad skal jeg købe til min nye hvalp? Mange af de indkøb man skal gøre ifm. en hvalp kan vente til hvalpen er flyttet ind og du har lært den at kende. Dog er der ting du bør have i huset, inden hvalpen flytter ind og vi har lavet en liste med de mest nødvendige indkøb.

1. Halsbånd, sele og line

Du har brug for noget at give hvalpen på i hverdagen og på gåture. Måske sender opdrætter noget med hvalpen, så tjek det inden du køber noget selv. Hvalpen bør have et halsbånd, en sele til gåture og en line. Nogle foretrækker kun at bruge halsbånd, men en sele har den fordel, at snoren sidder fast på ryggen af hvalpen og dermed er der mindre risiko for at linen kommer ind mellem hvalpens ben, når den springer rundt. Har din hvalp aldrig haft sele eller halsbånd på, så brug noget tid og nogle gode godbidder på at vænne den til det. 
Hvalpe vokser hurtigt og derfor vil din hvalp vokse ud af sele og halsbånd indenfor kort tid. Det er derfor ikke nødvendigt at købe det lækreste og dyreste sæt. Linen kan du derimod bruge i mange år, så invester i en god dressurline og evt. en flexline, hvis du vil bruge en sådan. 

2. Hundetegn

Alle hunde i Danmark skal bære hundetegn i offentligheden. Hundetegnet sættes fast i hundens halsbånd og kan være af plastik eller metal. Nogle hundetegn af metal larmer en del i halsbåndet og klirrer når hunden bevæger sig. På hundetegnet skal der stå ejers navn og adresse. Der er ikke nogen lov omkring at der skal stå telefonnummer, men det anbefaler vi altid. Hvis din hund skal med udenlands på sigt, så sørg for at skrive +45 foran telefonnummeret og skriv evt. "Danmark" på også. Et hundetegn skal holde i mange år, så køb et i god kvalitet. 

3. Negleklipper og børste(r)

Hundehvalpes negle vokser hurtigt og skal klippes mindst hver 14. dag. Vi anbefaler at du klipper dem en smule hver uge, da det samtidig er en vigtig del af træningen. Negleklip skal altid være en hyggelig stund med din hund, så sørg for at have rigeligt med godbidder og tålmodighed. Vælg et tidspunkt hvor din hvalp er afslappet og træt. Køb en god negleklipper, der passer i størrelse til din hunds negle. 
Hvis du har en pelsrace, eller en race der fælder en del, så skal du også bruge en eller flere børster. Spørg altid din opdrætter omkring råd til pelspleje. Selvom din hund ikke fælder voldsomt som hvalp, eller har behov for pelspleje, så er det nu din hund skal vænne sig til at blive børstet. Sørg derfor for at børste din hund mindst en gang om ugen, gerne flere. Det skal, ligesom negleklip, være en hyggelig stund som giver hundehvalpen positive erfaringer med håndteringen.

4. Hundeseng eller kurv

 Nogle hunde elsker hundekurve, andre elsker puder. Nogle er til sofaer, andre til et enkelt tæppe. Det afhænger helt af din hunds pels og personlighed. Start derfor med en simpel kurv, gerne en i plastik med et tæppe i. Da hvalpe ikke er helt renlige, er det altid en god idé at tæpper og evt. kurve kan vaskes. Når du har lært din hund at kende og ved, hvad den bedst kan lide, kan du købe den lækre kurv, du drømmer om. 

5. Bur og kravlegård

Der er mange fordele ved at lære hunden at være i bur og kravlegård. Buret tjener ofte som en hyggelig "hule" og mange hvalpe kan lide at sove i bur. Du kan eventuelt stille buret ved siden af sengen, og så kan du stikke hånden ned, når hvalpen bliver urolig i løbet af natten. Desuden betyder buret at hvalpen vil sige til, når den skal ud og tisse. Et enkelt stofbur er billigt og kan også bruges i bilen, når hvalpen skal transporteres. Husk at hvis hvalpen er utryg ved at være i bur, skal den lære det. Start med at fodre hvalpen i buret med lågen åben. 
Nogle hvalpe er meget aktive og har svært ved at falde til ro. Derfor kan en kravlegård være en god løsning, for at hjælpe hvalpen. Man kan købe særlige kravlegårde til hvalpe, men kravlegårde til babyer fungerer ligeså fint. Ligesom med buret, skal hvalpen lære at være i kravlegården. Lad lågen stå åben og sørg for at det er et dejligt og trygt sted. Giv evt. hvalpen noget lækkert at tygge på, når den skal i kravlegården. Når hvalpen er tryg ved kravlegården, kan du bruge den til at få hvalpen til at falde til ro, når den ikke selv kan finde ud af det.

6. Legetøj

Det er vigtigt at have rigeligt med legetøj i hjemmet, når hvalpen flytter ind. Det sparer både dig for bid i hænder og fødder, og det sparer måske også dine møbler og planter. Hvalpe leger meget og det er helt naturligt. Godt hvalpelegetøj kan eksempelvis være bamser uden piv, trækketov, store bolde uden piv og gummilegetøj. Man kan få gummilegetøj, der er hult, så du kan putte vådfoder eller opblødt tørfoder ind i, fryse legetøjet og derefter give det til din hund som aktivering.

7. Godbidder og tyggeting

Nogle hvalpe vil rigtig gerne træne med deres almindelige foder, mens det for andre kræver lidt bedre belønninger. Køb et udvalg af lækre godbidder, som du kan bruge til den daglige træning. Sørg for at godbidderne er små, eller kan brækkes over i små stykker, og at de er bløde, så hvalpen hurtigt spiser dem.
Tyggeben kan være en rigtig god afledning for hvalpen, når den vil bide, men sørg for at de tyggeben du køber er store, så hvalpen ikke sluger dem. Gå uden om knudeben (tørret hud med knuder i enderne), da hvalpen kan tygge enderne løse og sluge dem. Tyggeben bør kun gives under opsyn. Hvis du har behov for at tage et tyggeben fra din hvalp igen, så byt altid med noget mad der er endnu bedre. 

8. Mad- og vandskåle

Hvalpen har behov for skåle til mad og vand. Vælg skåle der er lette at rengøre, som eksempelvis skåle i metal eller keramik. Rengør skålene mindst en gang dagligt og sørg for at din hvalp altid har adgang til rent drikkevand. Hvis din hun savler eller sviner med maden, kan du købe et smart gummiunderlag at have under skålene.

9. Hundelorteposer

Hundelorte skal samles op. Dels så andre ikke træder i dem, men også for at undgå at hvalpen spiser dem, og for at undgå smittespredning med orm og andre parasitter. 
Vælg hundelorteposer med hank, da de er lettere at lukke efter du har samlet lorten op. Det er muligt at købe biologisk nedbrydelige poser, men nogle af disse har tendens til at gå i opløsning hvis de bliver for gamle inden brug. Husk at selvom posen er biologisk nedbrydelig, skal den stadig i skraldespanden.

Udover disse 9 ting på tjeklisten, findes der flere hundrede ting man kan købe til sin hvalp. Vi anbefaler at du starter med det mest nødvendige og så køber det du mangler hen ad vejen.

 

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.