Vigtig information til vores AniPlan-kunder:

Vi oplever i øjeblikket en fejl i faktureringen af AniPlan-aftaler. Læs mere her

Blærebetændelse hos hund

En blærebetændelse, eller urinvejsinfektion, opstår når bakterier fra den nedre del af urinvejene spredes til urinrøret og blæren, og forårsager en infektion og betændelse i slimhinden. Hunde med blærebetændelse tisser oftere end normalt. Det kan også ses at hunden sætter sig flere gange for at tisse, uden at der kommer noget ud. 

Hvad er blærebetændelse hos hund?

En blærebetændelse, eller urinvejsinfektion, opstår når bakterier fra den nedre del af urinvejene spredes til urinrøret og blæren, og forårsager en infektion og betændelse i slimhinden. Bakterier kan også spredes til urinvejene via blodet, men det er dog sjældent.

Hvad er årsagen til blærebetændelse hos hund?

I mange tilfælde en der en underliggende årsag til, at hunden får blærebetændelse. For eksempel kan urinsten eller urinkrystaller bane vejen for, at bakterierne kan sætte sig fast. Andre årsager kan være en virus eller svamp.

Hunde med sukkersyge er mere disponerede for urinvejsinfektion, eftersom de kan have sukker i urinen, der fungerer som næring for bakterierne. Dårligt fungerende nyrer kan også føre til infektion i urinvejene. Andre årsager til blærebetændelse kan være at hunden ikke tømmer blæren helt, svulster i urinvejene, ændring af pH og den normale bakterieflora i de nedre urinveje. 

En større andel af tæver rammes af blærebetændelse sammenlignet med hanhunde. Unge tæver kan have problemer med gentagne urinvejsinfektioner inden den første løbetid.

Hvad er symptomerne på blærebetændelse hos hund?

  • Hyppig vandladning
  • Smertefuld vandladning
  • Blod i urinen
  • Stærkt lugtende urin

Hunde med blærebetændelse tisser oftere end normalt. Det kan også ses at hunden sætter sig flere gange for at tisse, uden at der kommer noget ud.  Det er smertefuldt at tisse, og urinen kommer kun ud i små sprøjt og undertiden med blod. Hunden kan have nedsat almentilstand med feber, nedsat appetit og bugsmerter. Det er dog ikke alle hunde med blærebetændelse, der har nedsat almentilstand. 

Mere alvorlige tilfælde af ubehandlet urinvejsinfektion kan resultere i, at bakterierne vandrer videre langs urinvejene og forårsager infektion i nyrerne, hvilket kan føre til alvorlig sygdom.

Hvordan diagnosticerer dyrlægen blærebetændelse?

Når dyrlægen mistænker en urinvejsinfektion, analyseres en urinprøve fra hunden. Urinprøven skal tages så hygiejnisk som muligt, uden at der kommer græs, jord eller andet i urinen. Du kan enten selv tage en urinprøve, eller du kan opsamle en, når du er ved dyrlægen. Her ser du en video, der viser hvordan man opsamler en urinprøve.

Det er vigtigt at rengøre kønsorganerne, inden urinprøven tages, og at prøven tages om morgenen. Husk at tage urinprøven, når hunden først er gået i gang med at urinere, så den første urin, der kommer ud, ikke medtages i prøven.

På dyrehospitalet kan en urinprøve tages via et kateter eller gennem bugen og ind i urinblæren ved hjælp af ultralyd. Herved kontamineres prøven ikke med bakterier fra den nederste del af urinvejene.

Urinprøven analyseres for tæthed / koncentration og for forekomsten af sukker, proteiner, bakterier, inflammatoriske celler, krystaller med mere. I tilfælde af en mistænkt infektion foretager dyrlægen også en bakteriedyrkning, hvorved man kan komme frem til, hvilken type af bakterier, der vokser i urinvejene samt hvilken type ​​antibiotika, der skal anvendes til behandling.

Ved mere komplicerede tilfælde kan man, for at udelukke at der foreligger nogen anden sygdom som forårsager at hunden mere disponeret for urinvejsinfektion, foretage en ultralydsundersøgelse af blæren og nyrerne. Ved anvendelse af ultralyd kan man se forandringer i nyrerne og i blærens væg (polypper, svulster, betændelse). Ved en ultralydsundersøgelse kan man også se, om hvorvidt der foreligger en misdannelse i urinvejenes anatomi.

Til tider suppleres undersøgelsen med en røntgenundersøgelse af bughulen. Herved kan man undersøge forekomsten af ​​urinsten i nyre, urinleder og blære.

Hunde med sygdomme som diabetes, nyresvigt og cushings syndrom har lettere ved at udvikle urinvejsinfektion, og det er derfor nødvendigt at få disse sygdomme under kontrol for at undgå, at problemer med urinvejene opstår.

Hvordan behandler man en blærebetændelse hos hund?

En urinvejsinfektion behandles med smertestillende, antiinflammatorisk medicin og antibiotika.

Hvordan forebygger man blædebetændelse hos hund?

Det er vigtigt, at hunden drikker meget vand, således at bakterier og inflammatoriske celler skylles ud med urinen.

Sørg for at holde din hunds pels ren og trimmet omkring kønsåbningen, særligt hvis din hun er langhåret.
Luft din hund regelmæssigt. Jo længere tid urin er i blæren, jo større mulighed for at bakterier formerer sig.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.