Berner sennen

Den populære berner sennen har en lang historie som gårdhund i Schweiz. I dag er det en populær selskabshund til alle slags familier, der ønsker et kærligt, venligt og intelligent familiemedlem.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Børnevenlig

    Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
  • Energiniveau

    Hvor aktiv denne race plejer at være.
  • Erfaring

    Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
  • Pelspleje

    Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
  • Fælder

    Hvor meget pels denne race normalt fælder.
  • Gøende

    Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Fakta og information om berner sennen

Berner sennen stammer fra Alpine regionen omkring Bern. Den har længe været brugt som en allroundhund på gårdene med forskellige opgaver, såsom at holde vagt, trække tunge læs og drive kvæg. Det siges, at racen kan spores 2.000 år tilbage til hunde af mastiff-typen, som kom med de romerske hære til Schweiz. Disse blev krydset med andre hunde og blev udviklet til at hjælpe landmændene på gårdene.

I 1800-tallet havde hundene intet navn, senere fik de navnet Dürrbächler efter den stenede alpine region syd for Bern. Navnet Berner Sennen dukkede ikke op på kortet før i 1909. Det var på samme tid, som den schweiziske hundeklub for racen blev omdøbt til Berner-Sennenhund-Klub, fordi hunden blev anset for at være Kanton Bern’s nationalhund. I dag er racen en meget populær familiehund, selvom den først kommer til sin fulde ret, når den får lov til at arbejde.

Temperament

I betragtning af racens historie er den både frygtløs og selvsikker, men også vagtsom og opmærksom på, hvad der sker omkring den. Den er dedikeret til sin familie og er meget venlig over for børn. Den ønsker at behage sin ejer, og er derfor også ret lærenem.

Hvis den får den rette opdragelse, vil dens vagtinstinkter ikke være noget problem, og den vil lære at være venlig over for fremmede og have et roligt temperament. Derefter ses den også som en rolig og afslappet hund.

Aktivitetsniveau

Som fuldvoksen har racen brug for en passende mængde aktivitet og træning hver dag. Den nyder at gå ture og kan løbe overraskende hurtigt i forhold til dens størrelse, hvis den er motiveret.

Hvalpe og unge berner sennener bør ikke aktiveres på samme måde, da deres led og knogler ikke er fuldt udviklede, før de er 12-18 måneder gamle. Du kan dog lade dem løbe frit udendørs, så meget som de vil og kan klare.

Pelspleje hos berner sennen

Berner sennen har en tyk og ret lang pels. Den kræver en vis pleje for at forblive frisk og fri for filtre. Den fælder to gange om året, men også under løbetiden og hos tæver med hvalpe.

Gør det til en rutine at børste pelsen igennem en gang om ugen og en gang om dagen i fældningsperioder. Med regelmæssig børstning redes snavs let ud, hvilket betyder, at du ikke behøver at bade din berner sennen for hyppigt. Bad den, når den er beskidt.

Træning af berner sennen

Racen er generelt ganske let at håndtere - den er venlig, kærlig og kan lide at arbejde og lære nye ting. Dog modnes racen sent både fysisk og mentalt, og bør derfor ikke presses i træningen for tidligt.

Du skal heller ikke undervurdere størrelsen på berner sennen, de bør trænes i både lydighed og hvordan man opfører sig i hjemmet. Det gælder også med socialiseringstræning. For ikke at få en gøende hund, som vogter i enhver lille situation, er du nødt til at lære den at hilse på nyankommne.

Træning handler om klare instruktioner og positive forstærkninger, så får du en fremragende selskabshund i berner sennen.

Størrelse og vægt

Berner sennen er både stor og muskuløs.

Vægt:

  • 40-54 kg for hanner
  • 31-45 kg for tæver

Højde:

  • 64-70 cm for hanner
  • 58-66 cm for tæver

Farve

Racen er trefarvet, hvor basen er sort og mønsteret er i tan og hvid.

Særligt for racen

Berner sennen kan være følsomme over for varme og luftfugtighed. Sørg for, at den har adgang til både skygge og vand.

Denne race har nogle arvelige sygdomme, du bør være opmærksom på. Læs mere nedenfor.

Arvelige sygdomme

Nogle arvelige sygdomme er blevet opdaget hos denne race, hvor tumor-sygdomme er blandt de mest alvorlige. Den mest almindelige tumorform er ondartet histiocytose.

Andre forekommende sygdomme er følgende:

Foder til berner sennen

Berner sennen kan være meget glad for mad, så du er nødt til at holde et ekstra øje med den, så vægten holdes under kontrol.

Mængden af ​​foder skal baseres på faktorer, såsom hundens alder, størrelse, helbredstilstand og aktivitetsniveau. Da racen er stor, betyder det naturligvis, at udgifterne til foder er større i forhold til en lille race.

Kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Hundetype

Arbejdshund

5 fakta om berner sennen

  1. Som navnet antyder, stammer berner sennen fra alpine regionen omkring Bern i Schweiz.
  2. Den har en lang historie som vagt- og arbejdshund, men er i dag en vældig populær selskabshund.
  3. Frygtløs, selvsikker og opmærksom - dette er tre ord, der beskriver berner sennen godt.
  4. Pelsen er lang og tyk, og er karakteriseret af en sort base med hvide og brune pletter.
  5. På grund af dens store størrelse og dens baggrund som vagthund, skal du træne din berner sennen til at være en velopdragen selskabshund.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.