Katte er noget mere følsom overfor teobromin end hunde er, men det er sjældent, at katte forgiftes, da de generelt set ikke er særlig glade for smagen. Også andre dyr som heste, mus og papegøjer er følsomme overfor chokolade. Hos katte er halveringstiden for teobromin i kroppen betydeligt længere end hos mennesker, hvilket betyder, at stoffet ophobes i kroppen og påvirker forskellige organsystemer, heraf først centralnervesystemet og senere hen kredsløbet, luftvejene og urinvejene.
En dødelig dosis for katte er ca. 80-200 mg/kg kropsvægt, men forgiftningssymptomer optræder ved langt lavere doser. I mørk chokolade og ren kakao er indholdet af teobromin på ca. 5-15 mg/g, men sommetider helt op til 28 mg/g, hvilket svarer til 280 mg i en plade chokolade på 100 g. Mælkechokolade indeholder en relativ lille mængde teobromin (ca. 2 mg/g) og hvid chokolade indeholder næsten intet.
Symptomer
Symptomer optræder mellem 2-24 timer efter indtagelse og kan vare i flere dage. Selv en lille mængde chokolade er farligt, eftersom teobrominet ophobes i kroppen.
En kat med chokoladeforgiftning får symptomer som øget tørst, opkastning, diarré, forhøjet hjertefrekvens med rytmeforstyrrelser, øget respirationsfrekvens, hyperaktivitet, rastløshed og kramper.
Diagnose
Hvis dyreejeren har mistanke om, at katten har ædt chokolade, kan en sandsynlighedsdiagnose stilles ud fra symptomerne og dyreejerens mistanke. I andre tilfælde kan det være svært at stille diagnosen, da mavetarmforstyrrelser, hjertebanken og neurologiske symptomer kan have mange årsager hos katte.
Behandling
OBS – Vi anbefaler ikke, at man i hjemmet forsøger at inducere opkastninger med salt, da det kan resultere i saltforgiftning.
Der findes ingen modgift mod teobromin. Behandlingen er symptomatisk og understøttende. De første 1-3 timer efter indtagelsen kan man forsøge at inducere opkastning ved hjælp af en injektion. For at forhindre at teobromin bliver optaget af kroppen gennem tarmen kan man give aktivt kul.
Ved kramper kan muskelafslappende medicin gives og i tilfælde af, at hjertet er påvirket, kan specifik hjertemedicin være nødvendigt for at behandle rytmeforstyrrelser. Ved problemer som opkastninger gives medicin, som beskytter mave og tarm.
Prognose
Hvis katten overlever den akutte forgiftningsfase, vil den sædvanligvis blive helt rask.