OBS - lignende symptomer kan ses i tilfælde af den akutte og potentielt livstruende tilstand urinstop!
Årsag
Der findes mange årsager til forstoppelse, herunder at katten kan have slugt et fremmedlegeme, såsom en tråd eller et stykke legetøj, der sidder fast i tarmen og forhindrer afføringen i at passere. Er katten langhåret og slikker meget hår i sig, kan en hårbold dannes. Disse kastes normalt op eller passerer ud gennem tarmen, men nogle gange kan de sætte sig fast og forårsage forstoppelse. Rygproblemer kan forårsage smerter under toiletbesøg og gøre, at katten undgår eller får svært ved at gå på toilettet, hvilket kan medføre at afføringen bliver længere i tarmen og forårsager en blokering. Dehydrering kan betyde at en øget mængde væske optages via tarmen, og afføringen bliver hård og bliver sværere at få ud gennem tarmen. Andre faktorer kan være mangel på motion eller at kattebakken ikke er tilstrækkeligt rengjort, så katten er tilbageholdende med at bruge den. Det hænder også, at der er en anden underliggende sygdom såsom en svulst i tarmen.
Hos katte er en risiko for tilbagefald med gentagne tilfælde af forstoppelse. Disse tilfælde kan være vanskelige at få bugt med og kræver en omhyggelig undersøgelse for at finde den underliggende årsag.
Symptomer
- Udebleven afføring, hvor katten kan sidde og presse længe uden, at der kommer noget ud eller kun en meget lille mængde afføring kommer ud.
- Spændt bug og/eller smerter i bugen
- Katten er trist og utilpas
Behandling i hjemmet
Hvis katten er rask samt har en upåvirket almentilstand, og der er ikke er mistanke om nogen alvorlig underliggende årsag, kan man som dyrejer hjælpe til at afføringen kommer ud. Fjern tørfoder, giv lidt dåsemad i stedet og forsøg at få katten til at drikke mere vand. Hvis dette ikke virker, kan man for eksempel give katten klyx eller microlax via endetarmen. Det er dog vigtigt at være forsigtig, når man sætter noget ind i endetarmen, så man ikke at beskadiger den følsomme tarmslimhinde eller tarmvæggen.
Hvornår bør dyrlægen opsøges?
- Hvis kattens almentilstand er svækket (sløv/feber)
- Hvis der er mistanke om, at katten har fået et fremmedlegeme i kroppen, såsom garn
- Hvis katten ikke urinerer (da kan urinstop i stedet være tilfældet, hvilket er en alvorlig tilstand)
- Hvis der er blod i afføringen
- Hvis forstoppelsen ikke er kureret inden for et par dage, trods behandling i hjemmet
Behandling
Hos dyrlægen foretages først en generel kliniskundersøgelse, hvor dyrlægen grundigt mærker på kattens bug. Ofte kan man faktisk føle sig til en forstoppelse, men er katten overvægtig, eller har en meget pels, kan være svært. I så fald kan røntgen kan være nødvendigt.
Hvis man kan udelukke at der er et fremmedlegeme i tarmen, forsøger man som regel at opløse forstoppelsen ved først at give katten væske via drop samt give B-vitaminer. Væsken bidrager til at blødgøre afføringen, som derefter lettere kan passere. For at smøre tarmen yderligere gives lactulose. Hjælper behandlingen ikke, kan et lavement være nødvendigt. En slange føres da ind i endetarmen, og man skyller derefter med en opløsning bestående af lunkent vand med lidt flydende sæbe. Hos katte er det vanskeligt at give et lavement i vågen tilstand, så de skal oftest bedøves for at behandlingen kan gennemføres. Behandlingen kan behøves gentaget i 2-4 dage og kræver, at katten indlægges på klinikken.
Kan forstoppelse undgås?
Eftersom det hos katte er relativt almindeligt, at der er en anden underliggende årsag til forstoppelse, kan det være svært at anbefale konkrete måder at forebygge på. Dog er der alligevel nogle ting, som dyrejere kan huske på:
- En fiberrig kost
- Væske - hjælper med at opløse afføring og til at "smøre" tarmen. Det er derfor vigtigt, at katten drikker rigeligt. Sørg altid for at der er adgang til rent og friskt vand.
- Motion - det er vigtigt at stimulere tarmmotorikken. Hvis katten bor inde, skal man sørge for at lege lidt med den hver dag, så den bevæger sig.
- Hold kattebakken ren, så katten ikke er tilbageholde med at anvende den.