Kattesyge er en meget alvorlig infektion, som kan være livstruende, især for unge individer. Vaccination beskytter godt imod smitte med parvovirus. Desværre er det ikke alle katte, der bliver vaccineret mod kattesyge, hvorfor smitte ikke er helt usædvanlig.
Virus er meget modstandsdygtig, og kan overleve i miljøet i flere år. Det er derfor også vigtigt at vaccinere indekatte, da ejere potentielt kan tage virus med hjem via tøj og sko.
Symptomer
Infektion med parvovirus giver ofte høj feber, kraftig nedsat almentilstand, voldsomme opkastninger, blodig diarré, samt smerter i bugen. Sygdomsforløbet kan gå meget hurtigt, i nogle tilfælde blot et par timer efter det første symptom. Diarréen kan medføre voldsomt væsketab.
Diagnose
Diagnosen stilles ved hjælp af en afføringsprøve, hvori man påviser virus. Prøven findes blandt andet som en ”snap-test” (hurtig-test), som ofte kan laves med det samme på dyrehospitalet/dyreklinikken. Det kan nogle gange være nødvendigt med gentagne prøver for at påvise virus.
Behandling
Behandling af kattesyge består i at give støttebehandling med væskedrop.
Ved mistanke om smitte med parvovirus er det meget vigtigt, at gode hygiejnerutiner opretholdes med henblik på at minimere smitterisikoen. Katten må ikke opholde sig sammen med andre katte, og må ikke komme udenfor.