Hvornår bør dyrlægen opsøges?
Nogle tegn på at fødslen ikke forløber normalt, og at katten skal have fødselshjælp, er følgende:
- Katten er mere end 69 dage henne efter parringen uden at fødslen er påbegyndt
- Katten har presseveer nu og da i mere end 2 timer uden at en unge fødes
- Katten har presseveer som er vedholdende i mere end 5 minutter uden at en unge fødes
- Hvis en killing sidder fast i fødselskanalen
- Hvis kattemoderen har ildelugtende udflåd
- Hvis kattemoderen lader til at være utilpas
Det er dog vanskeligt at forudsige den enkelte situation, hvor forløbet ikke er, som det skal være. Kontakt hellere dyrlægen en gang for meget end for lidt, hvis du er i den mindste tvivl.
Diagnose
Hos dyrlægen undersøges og røntgenfotograferes katten, før dyrlægen beslutter, om et kejsersnit skal udføres. Sommetider udfører man også en ultralydsundersøgelse.
Operationen
Katten bedøves som regel med et bedøvelsesmiddel, der er skånsomt for killingerne. Efterhånden som de tages ud, tørres og masseres killingerne og deres vejrtrækning overvåges. Under operationen undersøger dyrlægen også livmoderen, og hvis den er beskadiget, kan det være nødvendigt at fjerne den i forbindelse med kejsersnittet. Under drægtigheden er risikoen for blodpropper større, og risikoen stiger yderligere, hvis operationen er omfattende. Man undgår derfor helst at fjerne livmoderen, hvis den ikke er beskadiget, men i nogle tilfælde fjernes den alligevel, hvis det vurderes, at risikoen er værd at tage.
Kattens hud syes som regel med tråd, som ligger skjult i huden. Katten kan ikke have krave på for killingernes skyld, men den er normalt så optaget af at tage sig af sine killinger, at den ikke har tid til at slikke på operationssåret.
Efterbehandling
Efter operationen er katten påvirket af narkosen, og det varer derfor et stykke tid, før hun er frisk nok til at kunne tage sig af killingerne. I mellemtiden er det vigtigt at killingerne holdes varme og eventuelt fodre dem med mælkeerstatning. De første tolv timer efter fødslen er killingerne modtagelige for antistofferne i moderens råmælk, og det er derfor vigtigt, at de kan die inden for dette tidsrum. Antistofferne giver killingerne en vigtig beskyttelse mod sygdomme under deres første levetid. Det er også vigtigt at kontrollere, at killingernes vægt er stigende. Vægtøgningen bør være 10-14 g per dag, og killingerne skal helst ikke tabe sig efter fødslen.
Desværre er de lægemidler, der sædvanligvis anvendes til smertelindring, ikke gode for killingerne, så hvis det er muligt, giver man kun kattemoderen den smertelindring, hun får i forbindelse med operationen. Hvis katten har så kraftige smerter, at hun ikke kan tage hånd om killingerne, kan det være nødvendigt at fodre dem med flaske, således at katten kan få smertestillende medicin.
Hvis katten ikke vil tage sig af killingerne, kan man anvende beroligende feromoner.
Komplikationer
Ofte sendes den nyopererede kat hjem kort tid efter operationen, så hun kan få fred og ro med sine killinger derhjemme. Det er vigtigt, at man derhjemme sikrer sig, at der ikke opstår nogen komplikationer. Såret må ikke bløde, katten skal komme til kræfter igen og hun skal begynde at tage sig af sine killinger.
Andre komplikationer, der kan opstå efter kejsersnittet, er infektion i såret, blødninger og blodpropper. Tag temperaturen dagligt på den nyopererede kat og tilse såret mindst et par gange om dagen. Det må ikke være hævet, ømt eller rødt, og der må ikke rinde purulent eller blodig væske fra såret (få dråber blod er ok). Kattens udflåd må heller ikke være ildelugtende og patterne må ikke være ømme eller røde.
Hvis katten er optaget af sine killingerne, killingerne tager på i vægt og de for det meste spiser eller sover, så er alt formodentlig, som det skal være.
Forebyggelse
Det er altid værd at overveje, hvad der gik galt ved fødslen, som medførte, at et kejsersnit var nødvendigt. Hvis man har mistanke om, at hunkatten også vil føde ved hjælp af kejsersnit i fremtiden, skal man ikke parre hende igen. En hunkat, der har født ved kejsersnit to gange, må ikke parres igen, uanset hvad der forårsagede kejsersnittet.