Årsager

Obstruktion i urinrøret kan skyldes urinsten, der dannes i urinblæren, og sætter sig fast i urinrøret. Et ”plugg”, bestående af blandt andet celler og krystaller, kan også forårsage urinstop. Andre årsager kan være kramper eller hævelser, der obstruerer urinvejene og forhindrer katten i at tisse.

Symptomer

Katten vil som regel forsøge at urinere gentagne gange, uden at der kommer noget urin, eller også kommer der kun nogle få dråber, som da ofte vil være blodtilblandede. Idet blæren ikke tømmes normalt, vil den blive større og større, da der vil blive ved med at blive produceret urin fra nyrerne. Katten vil blive urolig og ofte vise tegn på smerte i forbindelse med urineringsforsøg.

Symptomerne kan misfortolkes, og dyreejeren kan tro, at katten har forstoppelse. Dyreejere kan nogle gange have bemærket, at katten har haft mildt ubehag tidligere, så som blod i urinen og hyppige besøg på kattebakken. Jo længere tid der går (timer) med urinstop, desto dårligere bliver kattens almentilstand. Situationen kan blive livstruende på grund af udvikling af akut nyresvigt. 

Diagnostik

For at undersøge, om der sidder sten i urinrøret og obstruerer, kan det være nødvendigt med billeddiagnostik i form af røntgen og ultralyd.

Behandling

Ved mistanke om urinstop er det vigtigt at opsøge en dyrlæge med det samme.

Da akut nyresvigt kan medføre forandringer i blodet, der er livstruende og som kræver medicinsk behandling, kontrolleres kattens nyrefunktion ved hjælp af blodprøver. Nyresvigt kan også bevirke, at katten ikke kan tåle en akut bedøvelse.

For at afhjælpe urinstop er det oftest nødvendigt at bedøve katten, for at muliggøre tømning af blæren og skylning af urinrøret. Hvis urinstoppet er forårsaget af et plugg i urinrøret, kan forsigtig massage af urinrøret nogle gange hjælpe. Der indføres et urinkateter i urinrøret med henblik på at afhjælpe obstruktionen, og kateteret føres derefter ind i blæren for at tømme denne. Nogle gange sys kateteret fast for at lade det blive siddende i nogle dage så urinpassagen lettes.

Yderligere behandling efter at urinstoppet er afhjulpet, afhænger af den underlæggende årsag, hvor alvorlig urinstoppet var, og af eventuelt opståede komplikationer. Nyreskader kan være reversible, men katten kan nogle gange have behov for dropbehandling i et par dage. Der kan desværre hurtigt opstå en ny obstruktion ved meget alvorlige inflammationer. Som regel er det nødvendigt med nogle dages indlæggelse med væskebehandling og smertestillende behandling. Fortsat behandling hjemme afhænger af årsagen til urinstoppet.

Hvis ikke det kan lade sig gøre at afhjælpe urinobstruktionen, eller hvis katten får gentagne problemer med urinstop, kan den nederste del af urinrøret og penis bortopereres med henblik på at lette urineringen.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Hvis katten tisser på uhensigtsmæssige steder (er urenlig), eller har svært ved at urinere, bør dyrlægen altid kontaktes. Hvis katten slet ikke kan tisse skal dyrlægen opsøges med det samme.

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.