I en alder af kun 32 år har Astrid Birch Kjærgaard gennemført den krævende specialistuddannelse i intern medicin hos hund og kat, og i august 2017 startede hun hos Anicura Københavns Dyrehospital.
Et unikt studiemiljø
Hvad får en dansk dyrlæge til at forlade familie og venner i fire år for at arbejde 60-120 timer om ugen til en månedsløn på 13.000 kroner? Det korte svar er: Ambitioner! Som studerende var Astrid Birch Kjærgaard i 2012 på veterinærskolen UC Davis i Californien, hvor hun stiftede bekendtskab med begreberne interns, residents, og diplomater/board certified internationale specialister. Hun blev begejstret for den særlige type undervisning, hvor der dagligt blev brugt meget tid på ”rounds” (stuegang). Her blev de studerendes teoretiske viden aktiveret i en praktisk klinisk sammenhæng. Astrid Birch Kjærgaard blev hurtigt klar over, at hun ville specialisere sig inden for intern medicin hos hund og kat og så store fordele ved den strukturerede efteruddannelsesvej, der findes i USA.
En uddannelse uden sidestykke
Astrid Birch Kjærgaard blev i 2013 færdig som dyrlæge fra Københavns Universitet, og to uger efter hendes specialeforsvar flyttede hun til Saskatoon i Canada for at begynde et 1-årigt roterende internship på Western College of Veterinary Medicine. Det husker Astrid Birch Kjærgaard som lidt af et chok: ”Læringskurven var ekstrem stejl, kravene høje og arbejdsmængden enorm. Nattevagt betød 120+ timers arbejde om ugen, mens jeg de normale uger kunne ”nøjes” med 60-80 timers arbejde”. Hertil kom en inspirerende vekselvirkning, hvor Astrid Birch Kjærgaard underviste studerende og selv var under supervision. Det siges, at man på ét års internship ser cases svarende til tre år som alment praktiserende dyrlæge.
I juli 2014 begyndte Astrid Birch Kjærgaard på et 3-årigt residency i intern medicin hos hund og kat på Louisiana State University tæt på New Orleans som del af et hold på seks intern-medicinske residents. De blev superviseret af fem diplomater i intern medicin, som vejledte i udredning og behandling samt procedurer. 80 % af tiden blev brugt i klinikken, hvor Astrid Birch Kjærgaard så cirka 500 cases om året, hvoraf 70 % var henvisningspatienter. En anden stor del af residenciet var at holde forelæsninger, udføre egen forskning, artikelskrivning og litteraturlæsning.
Efter det andet år blev Astrid Birch Kjærgaard eksamineret i fysiologi, patofysiologi, immunologi, klinisk patologi og farmakologi. Efter tredje år blev hun eksamineret i avanceret intern medicinsk diagnostik og behandling samt de seneste fem års publicerede forskning inden for intern medicin. Alt i alt er diplomatgraden en unik uddannelse bestående af tre søjler, nemlig klinisk arbejde, undervisning og forskning.
Et stærkt match
Når man er så ambitiøs som Astrid Birch Kjærgaard, så bliver den første arbejdsplads naturligvis valgt med stor omhu. Hendes ansættelse på Anicura Københavns Dyrehospital i august 2017 har da også været et år i støbeskeen.
Anicura Københavns Dyrehospital har valgt at ansætte en højt uddannet specialist for at tage et stort skridt på vejen mod at etablere højt kvalificerede specialistcentre. Tilsvarende er Astrid Birch Kjærgaard overbevist om, at hun bedst kan realisere sin drøm om en central rolle i en højt specialiseret medicinsk afdeling hos Anicura Københavns Dyrehospital:
”Jeg anser Københavns Dyrehospital som det største og bedste i Danmark sammen med universitetsdyrehospitalet. Samtidig kan jeg identificere mig med værdierne og de høje faglige ambitioner hos Anicura Københavns Dyrehospital”, slutter Astrid Birch Kjærgaard.