I vandkanten, særligt hvis der er stenbund, kan der lægge glasskår og skarpe sten. Det er en typisk årsag til potesår, at hunden træder på glasskår eller skarpe i vandet og nok også en af årsagerne til at vi ser særligt mange potesår i badesæsonen. Potesår ser drabelige ud og bløder ofte meget. Heldigvis heler trædepuder fint med den rette behandling.
Når skaden er sket
Vi kan ikke pakke vores hunde ind i vat og selvfølgelig skal de have lov til at lege i vandet. Skulle uheldet være ude, så er det godt at have en lille førstehjælps-pakke i bilen, så du kan stoppe blødningen. Først undersøger du poten grundigt, for at finde årsagen til skaden eller årsagen til at din hund halter. Når du har fundet skaden, så sørger du for at såret er rent ved at skylle det med rent vand og giver derefter hunden en forbinding på. Det kan være en nødtørftog forbinding, der har til formål at stoppe blødningen og holde skidt og jord ude af såret, indtil hunden har været ved dyrlægen.
Hvornår skal jeg søge dyrlæge?
Du skal altid søge dyrlæge med et potesår, hvis såret er dybere end en overfladisk skramme. Dyrlægen undersøger såret grundigt, sikrer sig at der ikke er fremmedlegemer i såret og syer såret, hvis det er nødvendigt. Herefter lægges der en bandage og udover bandagen får hunden en gummisok, så bandagen holdes tør og ren.
Det er vigtigt at du ikke venter og ser tiden an med et potesår eller en skåret trædepude, da det kan være svært eller umuligt at sy et gammelt sår.
Førstehjælp på turen
Når du er på tur med hunden, så kan det være en idé at have et førstehjælps-kit med i bilen. Det kan eksempelvis bestå af:
- Vat
- Gaze
- Sårrens
- Vetflex forbindingsmateriale
- Pincet
- Saks
Sørg også altid for at have vand i bilen, så du kan skylle et sår.
Læs mere om skårede trædepuder her.